Sådan bliver du klar til at arbejde inden for det kosmetiske felt

At arbejde som kosmetisk sygeplejerske er i stigende grad blevet populært, og det med god grund. Det er et arbejde, der er meget teknisk, udfordrende og samtidigt hjælper mennesker med at opnå resultater, der kan bidrage til en bedre livskvalitet og glæde.

Jeg vil i denne guide i 4 dele, fortælle om, hvordan du kan begynde at arbejde som kosmetisk sygeplejerske.

Indholdsfortegnelse til guiden "hvordan bliver jeg kosmetisk sygeplejerske?":

Del 1 - Krav til registrering af hvert speciale hos Styrelsen for Patientsikkerhed

Del 2 - hvilke behandlinger må jeg udføre som kosmetisk sygeplejerske?

Del 3 - hvordan foregår uddannelsen som kosmetisk sygeplejerske?

Del 4 - hvad er mine jobmuligheder som kosmetisk sygeplejerske?

Del 1 - Krav til registrering til kosmetisk sygeplejerske

I denne del vil jeg gennemgå 3 emner for dig:

  • Styrelsen for Patientsikkerhed
  • Krav til registrering af hvert speciale
  • Faldgruberne når du køber en uddannelse.

Styrelsen for Patientsikkerhed

Jeg vil starte med at fortælle dig lidt om, hvordan selve registreringen til kosmetisk behandler hos Styrelsen for Patientsikkerhed foregår.

Styrelsen for Patientsikkerhed står for registrering af de forskellige specialer inden for kosmetisk behandling, samt registrering af behandlingssteder, hvor der må behandles.

Det foregår i princippet på samme måde med registrering af en kosmetisk behandler, som når Styrelsen for Patientsikkerhed registrerer en læge eller sygeplejerske til at måtte praktisere i Danmark.


Krav til registrering af hvert speciale

Der er en del forskellige specialer (dette vil jeg komme mere ind på senere), og uddannelseskravet for hvert speciale, består af en teoretisk og praktisk del.

Den teoretiske del er typisk et kursus på 1-2 dage og den praktiske del består af 20 superviserede behandlinger, som skal udføres med maksimum 5 behandlinger pr. dag.

Hvis alt er i orden, registreres du inden for 4-8 uger som behandler i det pågældende speciale og må derefter begynde at behandle.

Faldgruberne når du køber en uddannelse

Der er nogle undervisningssteder, hvor den superviserede behandling foregår i grupper med flere kursister til hver behandling. Det er dog et lovkrav fra Styrelsen for Patientsikkerhed, at de superviserede behandlinger, der skrives på behandlerlisten er udført 1:1. 

Husk altid at tjekke ovenstående, inden du tilmelder dig en uddannelse.

Hos Cosmo Academy sikrer vi naturligvis, at alt er i overensstemmelse med kravene fra Styrelsen for Patientssikkerhed, så du er klar til et job som kosmetisk sygeplejerske efter endt uddannelse.

Del 2 - Hvilke behandlinger må jeg udføre som kosmetisk sygeplejerske?

I dette afsnit vil jeg fortælle dig lidt om, hvilke behandlinger en kosmetisk sygeplejerske typisk vil forvente at kunne udføre i klinikkerne rundt omkring i Danmark, og hvilke registreringer hos Styrelsen for Patientsikkerhed, dette kræver.

De 5 mest anvendte specialer på kosmetiske klinikker er:

1: Fjernelse af hår med laser, IPL og andre metoder, der kan ligestilles hermed

Denne registrering giver dig mulighed for at udføre behandlingen, som af de fleste kaldes ”permanent hårfjerning”. Behandlingen er yderst efterspurgt hos mange klinikker og det vil derfor tit være nødvendigt at have denne registrering ved ansættelse.

2: Fjernelse af kar med laser, IPL og andre metoder, der kan ligestilles hermed

Med denne registrering, vil du kunne behandle karsprængninger i ansigt og på ben. Mange klinikker tilbyder kun behandling af karsprængninger i ansigtet, da deres udstyr kun behandler med IPL. Hos Cosmo tilbyder vi som en af de få klinikker også behandling af karsprængninger på ben med laser.

3: Non-ablative (milde) rynkebehandlinger med laser, IPL og andre metoder der kan ligestilles hermed

Milde rynkebehandlinger dækker over flere forskellige behandlinger, hvor de mest almindelige er:

Skin tightening (hudopstramning)Solskade/pigmentfjernelseHudforfinelseAkneArreduktionMatrixRF (kraftig non-ablativ rynkebehandling, som sygeplejerske må udføre. Videreudvikling af CO2 laser, som sygeplejersker ikke må udføre)

Flere af ovenstående IPL- og laserbehandlinger komplimenterer filler- og Botoxbehandlinger rigtig godt, da de arbejder i forskellige lag og områder i huden.

4 - Behandling med botulinum toksin (Botox)

Denne behandling kræver nok ikke den helt store introduktion. Det er en af de mest populære behandlinger hos mange klinikker, og også den behandling der oftest ses omtalt i pressen. Der har været en stor vækst i antallet af udførte Botoxbehandlinger de seneste år.

5 - Behandling med ikke-permanente fillers

I daglig tale blot kaldt 'filler'. Det kræver meget øvelse at blive en rigtig god behandler og vi ser ofte at behandlere udvikler sig til at blive erfarne behandlere over en periode på 3-4 år. Filler og Botoxbehandlinger komplimenterer hinanden rigtig godt og mange kunder ønsker både filler og Botox i samme behandling. De fleste behandlere uddanner sig derfor også i begge behandlinger i forlængelse af hinanden.

Del 3 - Hvordan foregår uddannelsen som kosmetisk sygeplejerske?

Et uddannelsesforløb hos Cosmo Academy kan skræddersys efter dit behov.

Det er op til uddannelsesstederne selv at tilrettelægge, hvordan uddannelsesforløbet ser ud, så længe minimumskravene fra Styrelsen for Patientsikkerhed overholdes.

Hos Cosmo Academy har vi lagt et lag ovenpå minimumskravene fra Styrelsen for Patientsikkerhed, da vi desværre ofte har oplevet at en registrering med 20 superviserede behandlinger ikke er helt nok til, at man er klar til at gå ud og behandle selvstændigt.


Cosmo Verificering - garanti for kvalitet

”Cosmo Verificering” - en slags eksamen, hvor du under supervision demonstrerer dine færdigheder i alle aspekter af behandlingen. Er du tilpas sikker, får du en Cosmo Verificering. Dette betyder, at du er fuldt ud uddannet som vores eget personale – og det er det niveau, vi kan stå inde for.

En verificering betyder ikke at du er verdensmester og kan lave avancerede behandlinger, men at du mestrer din teori og kan anvende den i praksis i basisbehandlinger og i øvrigt kan udføre behandlingen fra start til slut, hvor også service, salg og råd og vejledning, er en vigtig del af en behandling. Alt dette træner vi dig også i løbende så det bliver en naturlig del af at udføre behandlingen. 

Husk at dine modelbehandlinger skal være i 1:1 undervisning, så du sikrer at du har rig mulighed for at få reel erfaring og god mulighed for at stille spørgsmål til underviseren. Dette sikrer din læring. Vi oplever desværre at mange har fået en ”gruppe-oplæring” og slet ikke har udført behandlingen, trods dette klokkeklart står i reglerne for superviseret behandling.

Verificeringen er også en god garanti for en evt. fremtidig arbejdsgiver, da mange klinikker har (eller har haft) personale, der er blevet uddannet hos os og kender vores høje uddannelsesniveau. 


Vores uddannelsespakke er opdelt i følgende fem moduler:

  • Permanent hårfjerning
  • Fjernelse af karsprængninger
  • Milde rynker
  • Filler
  • Botox

Hvert modul indeholder teoretisk og praktisk undervisning fra både interne og eksterne undervisere, sidemandsoplæring, behandlinger, træning i teknik, journalskrivning, billedetagning, salg, service, træning i afholdelse af konsultationer og salg af produkter mm. Du vil selvfølgelig modtage løbende feedback undervejs i forløbet.

Det er op til dig, hvor mange moduler, du ønsker at blive uddannet i, afhængigt af om du mangler én specifik behandling, kun ønsker at specialisere dig indenfor enkelte områder eller ønsker at dygtiggøre dig i alle behandlingerne. Hvert modul afholdes typisk over nogle uger med praktisk undervisning i 4 dage og med maksimum 5 superviserede behandlinger pr. dag. 


Krævende uddannelsesforløb

For at få mest muligt ud af uddannelsesdagene forudsætter det, at du er godt forberedt. Der er en del selvstudie, inden hvert modul starter. Dit læringsforløb bliver langt bedre, hvis du kan stille kvalificerede spørgsmål undervejs, her sætter du altså dine egne ambitioner for, hvad du vil have ud af forløbet.

Det er vigtigt, du erkender, at du ikke bliver en ekspert i den pågældende behandling efter 20 modelbehandlinger. I forhold til filler og Botox, er det til at starte med basis-områderne du bliver uddannet i.

Når disse behandlingsteknikker sidder i fingerspidserne, kan du blive dygtiggjort i mere avancerede behandlinger i vores avancerede uddannelser. Det vil typisk kræve minimum 1 års erfaring.

Registrering og verificering af dig som behandler

Efter hvert modul er færdiggjort, sender vi din behandlerliste til Styrelsen for Patientsikkerhed, så du kan modtage din registrering og dermed blive lovpligtigt registreret til at arbejde som kosmetisk sygeplejerske.

Til sidst vil du blive Cosmo Verificeret (hvis du ønsker det). Det er din ekstra garanti for, at du kan anvende din registrering i praksis.

Under uddannelsen vil du have mulighed for at gå med til behandlinger med vores erfarne sygeplejersker, mens du lærer, og få masser af faglig sparring undervejs. 

Del 4 - Hvad er mine jobmuligheder som kosmetisk sygeplejerske?

I dette afsnit vil jeg fortælle dig om de forskellige muligheder og veje, du kan vælge at tage, når du er færdiguddannet som kosmetisk sygeplejerske. Det er nok det spørgsmål vi oftest får, "hvad er mine jobmuligheder som kosmetisk sygeplejersker?". 

Ansættelse i klinik

De fleste vælger at søge arbejde hos en etableret klinik efter endt uddannelse. Hele branchen inden for kosmetisk behandling oplever høj vækst i disse år, og der er stor efterspørgsel efter uddannet personale, da mange klinikker ikke selv kan eller vil uddanne personale selv.

Vi har i årenes løb uddannet utallige sygeplejersker fra bunden i alle specialer. Der er stort set Cosmo uddannet personale i alle klinikker i København, det ser vi som et kvalitetsstempel i branchen. 

Job hos Cosmo

Indgangen til et arbejde i en af Cosmos klinikker kan være via vores aspirantprogram. Som aspirant arbejder du på timebasis, f.eks. én gang ugentlig til én gang månedligt, afhængig af, hvordan det passer i vores og din dagligdag. Timerne tilrettelægges, så det passer med aspirantens nuværende arbejdssituation og vores sæsonudsving og du vil stille og roligt opleve, hvordan en dagligdag ser ud hos Cosmo.

Aspirantprogrammet er en god måde for både aspiranten og os at lære hinanden at kende på. Typisk vil en aspirant blive fuldtidsansat inden for 6-12 måneder, men det kan også gå hurtigere. Vi kan naturligvis ikke love, hvornår der kommer en åben stilling, men vi oplever stor vækst og åbner løbende nye klinikker. Derudover er vi et stort team, så der er også en naturlig afgang, barselsvikariater osv.

Vi foretrækker naturligvis at rekruttere aspiranter fra Cosmo Academy, så hvis du er interesseret i at blive en del af aspirantprogrammet efter din uddannelse hos Cosmo Academy, modtager vi gerne din ansøgning. 

Selvstændig

En branche i vækst åbner op for muligheden for at starte sin egen klinik. Vi har de seneste år set, at der blomstrer en masse mindre klinikker op over hele landet, og dette forventer jeg vil fortsætte de næste mange år.

Vi har flere år haft tocifrede vækstrater og haft svært ved at følge med den store efterspørgsel for kvalitetsbehandlinger med ordentligt udstyr og veluddannede behandlere. 

Det er en spændende rejse at blive selvstændig, men det er også en hård vej for mange. Vi oplever, at sygeplejersker, der ønsker at starte klinik, klarer sig bedst, hvis de tidligere har været selvstændige eller har arbejdet inden for marketing, salg, ledelse eller drift eller i hvert fald har snuset til disse ting.

Oveni det at blive en god behandler og give en sublim kundeoplevelse, kan det være en stor mundfuld også at håndtere alle andre aspekter i at drive en forretning 

Franchisetager hos Cosmo Laser

Det kan være svært at overskue at skulle starte en klinik op og drive en selvstændig forretning – for det handler om langt mere, end at være en dygtig behandler. Der skal laves markedsføring, udarbejdes budgetter, systemer, indkøbsaftaler og der skal vælges det rette udstyr til behandlinger. Alt dette kan godt spænde ben og gøre en opstart langt dyrere end forventet pga. de typiske begynderfejl, man laver som ny udklækket selvstændig. 

Hos Cosmo har vi en ambition om at blive landsdækkende og kunne tilbyde vores behandlinger, der hvor kunden er. Vi er allerede godt på vej med klinikker i København, Hørsholm, Rødovre, Roskilde, Aarhus og Vejle. 

I stedet for selv at åbne klinikker i hele landet, tror vi på at en sygeplejerske med lokalt kendskab og fingeren på pulsen, har en helt anden fordel i markedet.

Vi har udviklet et gennemarbejdet og færdigt koncept, hvor træning i alle elementer i at drive en selvstændig klinik er tilstede, så du står tryg og klar, når du åbner dørene.

Vores gennemarbejdede trænings- og udviklingsprogram er sammensat således, at vi lærer dig op i alle aspekter i at drive en forretning, ligesom du har fuldt supportprogram fra vores erfarne teams, der konstant kan give dig relevant sparring og vejledning.

Vi siger, som med vores eget personale ”hire for attitude, train for skills”. Det betyder at det vigtigste er, at du har passionen for det kosmetiske felt og et højt ønske om at blive direktør i egen klinik. Vi kan ikke lære dig at være motiveret, men stort set alt andet ;)

Du får altså fuld support og oplæring i alle aspekter af det at drive en sund forretning. Du undgår de mange dyre begynderfejl, og du har et stort team af erfarne speciallæger og kosmetiske sygeplejersker i et læringsmiljø, hvor vi alle hepper på dig og din klinik.

Du kan læse mere om vores franchisekoncept her.

Jeg håber du har kunnet bruge min guide til noget i din videre vej i branchen.

De bedste hilsner,

Sarah Crone

Direktør

Cosmo Laser

PS. Hvis du synes det lyder spændende og gerne vil høre mere om mulighederne for at blive kosmetisk sygeplejerske kan du booke en indledende 15 minutters samtale med mig her.