Har du helt styr på, hvorfor karsprængninger opstår? - Cosmo Laser

Har du helt styr på, hvorfor karsprængninger opstår?

Rigtig godt nytår…!

 

Jeg håber du er kommet ind i det nye år med et stort smil og – ligesom jeg – glæder dig til endnu et skønt år fyldt med oplevelser, kærlighed (ikke mindst til dig selv og din hud) og personlig udvikling.

 

 

Vi kan vist allesammen godt blive enige om, at januar er et af årets absolut koldeste måneder. Og faktisk er kulde medvirkende til at mange danskere oplever dannelse af karsprængninger på kinder, næse og hage.

 

Karsprængninger opstår typisk i ansigtet og på benene, men de kan også vise sig andre steder på kroppen. I dag vil jeg gennemgå oversagen til, at disse forgreninger kan opstå. Så hvis du er nysgerrig på karsprængninger, så læs du bare videre og lad mig gøre dig lidt klogere på emnet i dag 😉

Men hvad er karsprængninger?

Og er det mon det samme som åreknuder?

Før vi kan forstå, hvorfor karsprængninger opstår, er det vigtigt at forstå, hvad karsprængninger er. For de kan se meget forskellige ud, alt afhængigt af hvor på kroppen eller ansigtet, de opstår.

Karsprængninger er ved defintion; en mild form for venøs insufficiens. Og hvad er nu det for noget, tænker du muligvis… Lad mig derfor forklare!

Der er typisk tale om mindre blødninger i sammenfiltrede grupper af små blodkar lige under hudens overflade, der ofte ligner edderkoppespind eller diffus rødme (og er altså mindre end åreknuder).

Hvorfor opstår karsprængninger?

Skiftende temperatur

Vejr og vind, samt solforbrænding er en stor synder, når det gælder dannelse af karsprængninger i ansigtet, typisk på kinder, kindben og næsen, hvor solen rammer mest. Det er især, når vi går fra et varm hjem og ud i kulden, at risikoen for karsprængningerne opstår er størst.

Denne risiko kan reduceres ved brug af en god og beskyttende solcreme.

karsprængninger på kind

Stramt tøj

Har du tendens til at gå i meget stramt tøj dagligt, så er dine ben udsat for karsprængninger. Dette skyldes at blodomløbet simpelthen påvirkes, når du har meget stramt tøj på – og gør dette ofte.
Så hvis du døjer med karsprængninger på benene, eller gerne vil undgå dem, så sørg for at skifte lidt mellem dine skinny jeans fra tid til anden.

Stående arbejde

Hvis du har arbejdet som tjener, butiksassistent eller frisør, så ved du alt om dette allerede. (Hvis ik, så lad mig lige fortælle dig det også…). Stående arbejde er et af de største syndere, hvad angår karsprængninger på benene. Det er svæt at undgå, hvis det er dit arbejde.

Men sørg for at bevæge dig, så du ikke er stillestående for længe af gangen, og vip dine fødder (ved tæerne) op og ned 10-15 gange i timen. Dette hjælper med at pumpe blodet op i benene igen, så risikoen for karsprængninger minimeres.

karsprængninger på ben

Alder og køn

Risikoen for dannelse af karsprængninger øges i takt med at du bliver ældre. De irriterende røde eller blå-lilla forgreninger rammer primært kvinder, og typisk er tre ud af fire ramte kvinde 30 år og opefter.

Krydse benene, når du sidder ned

På samme måde som med stramt tøj, så påvirkes dit blodomløb også, når du krydser benene, når du sidder ned – især hvis dette varer i over 30 min. og flere gange om dagen. Vend dig derfor til at sidde med begge ben placeret solidt på jorden, når du sidder og arbejder eller er til et langtrukkent selskab.

Graviditet

Graviditet kan på samme måde medvirke til karsprængninger på især benene, da der er mere tryk på venerne.
Dette forklares primært ved vægtstigningen og derudover at barnet og det øgede kropsfedt gør kroppen tungere.

karsprængninger pga. graviditet

Rosacea

Hos mange kan diffus rødme og karsprængninger i ansigtet skyldes hudsygdommen Rosacea, som er en betændelsesreaktion omkring talgkirtlerne i huden. Her udvikler kroppen simpelthen ekstra blodkar, der begynder som en diffus rødmen, men udvikler sig til, at man kan se tydelige kar på kinderne og hagen.

Årsagerne kan være mange…

Der er, som du kan se, mange årsager til at karsprængninger opstår. Derudover er der også en arvelig komponent, hvilket vil sige at nogle mennesker er mere disponeret for at få karsprængninger end andre. Du kan sagtens fjerne dem, for de tilfører ikke huden næring og har ikke nogen anden funktion.

Døjer du med karsprængninger?

Hvis du døjer med diffus rødme – eksempelvis på dine kinder – eller større, mørke blå-lilla forgreninger på benene eller andre steder på kroppen, så book en gratis og uforpligtende konsultation hos os, og hør hvordan vi kan afhjælpe dig med dine karsprængninger. Konsultationen er gratis og helt uforpligtende og vil vare ca. 15 minutter.

karsprængninger kulde

Du kan booke din tid nemt og hurtigt lige her. Du er også velkommen til at ringe ind på 35394400 og få hjælp til din booking. Vi sidder altid klar til at hjælpe dig! 🙂


Ha’ en fortsat dejlig mandag!

Kamilla,
Klinikchef og kosmetisk sygeplejerske
Cosmo Laser